Stieltjeskanaal 4, 7764 AJ Zandpol
+31 631010419
info@boetiek-creatiek.nl

Kunstlessen in de klas

Atelier, Workshops, Cursussen, Creatieve invaldocent, Kinderfeestjes en Kunstzinnige Therapie

Boetiek Creatiek heeft een groot aanbod van kunstlessen in de klas. Op deze pagina staat het aanbod van de lessen die in diverse cultuurmenu’s opgenomen zijn. Maar ook op aanvraag worden er lessen gemaakt. Heb je een thema, project, of techniek waar je een leuke beeldende les bij wilt neem gerust contact op dan kunnen we kijken wat de mogelijkheden en wat de kosten zijn.

Groep 1&2

Je hoort erbij

Na een inleidend verhaal en boek  over bijen en wat ze doen en hoe ze eruitzien, gaan we aan de slag. Op een zeshoek gaan we stempelen met noppenfolie. Als deze klaar is leggen we die te drogen en gaan we onze bijen tekenen, kleuren en uitknippen. Als we alles hebben uitgeknipt gaan we op onze eerste zeshoek bijen sjabloneren. En als laatste worden de losse eigen bijtjes erbij geplakt.

Alle bijen kunnen dan als een bijenraat bij elkaar geplakt worden.  De hele klas compleet, want iedereen hoort “erbij” .

Dit is een leuke opdracht aan het begin van het schooljaar of juist meer richting het voorjaar, of het thema natuur.

Een Bonte Steen

We Lezen het verhaal “Max en de Toversteen” en daarna laat ik de klas zien wat er zoal gemaakt wordt van de wol van de schaap, en laat ook voelen hoe wol voelt als het net van een schaap of alpaca afkomt. Ook laat ik ze afbeeldingen zien van een spinnenwiel/tol waarmee je draad kan spinnen.

Daarna mogen de kinderen een mooie steen kiezen. De steen die ze hebben uitgekozen, wordt omwikkeld met gekaarde, gekleurde wol. Vervolgens wordt dit geheel ingepakt in een pantykous en natgemaakt met water en zeep, Daarna is het een kwestie van wrijven door de handen en de wol zal zich nu vervilten om de steen heen. De panty gaat er dan van af, nog een beetje bijvilten en zo heb je een eigen bonte steen.

Rope art

Eerst bekijken we onszelf eens goed in de spiegel. Wat zien we allemaal en hoe noemen we dat? Vervolgens gaan we dit op een groot stuk karton tekenen. Daarna krijgen ze stapsgewijs verschillende materialen aangeboden om hun portret mee op/in te vullen. Aan het einde van de les krijg je een klas vol met unieke zelfportretten.

De mooiste Vis van de zee

Eerst lees ik het verhaal de mooiste vis van de zee voor. Na dit verhaal gaan we aan het werk op een groot vel papier. Met krijt tekenen we de golven van de zee. Daarover schilderen we met blauwtinten het water van de zee.

Terwijl dit papier ligt de drogen gaan we op een ander papier met watervaste markers/fijnliners vissen tekenen. We kijken eerst goed naar hoe vissen eruit zien, maar het mogen ook onze eigen fantasie vissen worden. Deze knippen we uit en gaan we beschilderen.

Onze zee die we geschilderd hebben gaan we in repen scheuren en weer op elkaar plakken en als de zee gemaakt is plakken we daar onze vissen er weer bij.

Van los naar vast.

Eerst bekijken we wat schilderijen van realistische kunst en wat meer abstracte kunst. Wat is fantasie en wat is echt zoals het eruit ziet. Vervolgens bekijken we wat voor vormen we hebben van de stempels die er zijn. Wat zou je van al deze vormen kunnen maken? Wordt het een gezicht, of een huis, misschien wel een boom? We weten het nog niet, maar we laten de stempels, de vormen bij elkaar komen zodat het een mooi kunstwerk wordt. Met een zwarte stift wordt aan het einde nog een paar laatste details toegevoegd,

De Blauwbilgorgel

We luisteren eerst naar het gedichtje van de blauwbilgorgel, en naar het liedje van de blauwbilgorgel. Daarna gaan we ons eigen blauwbilgorgel ontwerpen op papier. Vervolgens gaan we met de klei aan de slag. Eerst kneden en daarna vormen in de vorm van jouw blauwbilgorgel. Als de vorm klaar is voegen we er nog wat andere materialen toe en verven we onze blauwbilgorgel.

Groep 3 & 4

DrukWerk

We beginnen de les met diverse kleuren tissuepapier. Deze moeten over een heel blad uitgelegd worden, en vervolgens wordt dit nat gemaakt. Het is even afwachten wat er dan gebeurt….Welke kleuren ontstaan er dan op papier en wat gebeurt er als er kleuren door elkaar heen lopen?? Vervolgens gaan we met karton en foam een eigen stempel maken, deze wordt vervolgens ingeinkt met drukinkt om als laatste met deze stempel op ons mooie gekleurde papier af te drukken.



Kunst in hout

We beginnen de les met het bekijken van diverse werken van Mondriaan. Daarin is goed te zien hoe hij eerst heel realistisch schilderde en vervolgens steeds abstracter gaat werken. We vertellen wat voor  verschillen we zien en wat voor kleuren hierbij gebruikt worden. 

Vervolgens kijken we goed na de laatste werken van Mondriaan waar hij alleen maar werkt met zwart/wit en de primaire kleuren We kijken naar hoe hij de vlakken dan verdeeld. Als we dit goed bekeken hebben gaan we zelf aan de gang. Eerst gaan we onze blokjes, stokjes etc goed uitleggen en kijken we goed naar onze compositie. Als alles goed vast zit, gaan we het kleur geven. Het leuke van dit project is dat je uiteindelijk alle kunstwerken ook weer bij elkaar kan leggen en er een groot Mondriaan van kan maken.

Let op: als klas verzamel je voor kleine blokjes hout in diverse afmetingen.

De Bloemen van Van Gogh

Eerst bekijken we diverse werken van Van Gogh, en dan voornamelijk de werkstukken waar bloemen in voorkomen. Vervolgens maken we kennis met wol en wat je er zoal mee kan doen en van welke dieren je de vacht kan gebruiken.

Daarna gaan we zelf aan de slag. Eerst leggen we over een velletje noppenfolie wat wol, vervolgens draaien we het velletje een stukje en daar doen we nog een laagje wol over. Dit herhalen we nog een keer en daarna spuiten we het nat met water en zeep. Daarover doen we nog een laag noppenfolie en dan kan het vilten beginnen. Als alles goed vervilt is gaat het laagje noppenfolie eraf en moet het nog even nagevilt worden. Daarna maken we een steel van chenille draad en gaan we deze aan de bloem bevestigen en uiteindelijk heb je met de klas een grote bos met bloemen. Deze Les is ook geschikt voor de groepen 5 & 6.

Wat eet jij graag.

We kijken eerst een goed naar het schilderij “Stilleven met Kazen” Vervolgens gaan we bedenken wat vindt je lekker en wat vind jij niet lekker. Na een instructie hoe te werken met de klei gaan de leerlingen lekker aan de slag. Alles wat je hebt gemaakt wordt vervolgens op een bordje gelegd en vervolgens kunnen de leerlingen hun werk beschilderen.

Groep 5 & 6

Van Los naar Vast 2.0

Eerst bekijken we wat schilderijen van realistische kunst en wat meer abstracte kunst. Wat is fantasie en wat is er echt zoals het eruit ziet. Vervolgens laat de docent wat voorbeelden zien van welke vormen je kunt snijden. Ook krijgen de leerlingen uitleg hoe om te gaan met een hobby mes. Ze gaan diverse vormen uitsnijden en zo maken ze hun eigen mal. Als ze een aantal vormen hebben dan gaan ze daarmee experimenteren en sjabloneren. Om zo met deze losse vormen tot weer een figuur te komen. Wanneer dat nodig is kan er met een zwarte stift of fineliner details worden toegevoegd.

Bloemen van Van Gogh

Eerst bekijken we diverse werken van Van Gogh, en dan voornamelijk de werkstukken waar bloemen in voorkomen. Vervolgens maken we kennis met wol en wat je er zoal mee kan doen en van welke dieren je de vacht kan gebruiken.

Daarna gaan we zelf aan de slag. Eerst leggen we over een velletje noppenfolie wat wol, vervolgens draaien we het velletje een stukje en daar doen we nog een laagje wol over. Dit herhalen we nog een keer en daarna spuiten we het nat met water en zeep. Daarover doen we nog een laag noppenfolie en dan kan het vilten beginnen. Als alles goed vervilt is gaat het laagje noppenfolie eraf en moet het nog even nagevilt worden. Daarna maken we een steel van chenille draad en gaan we deze aan de bloem bevestigen en uiteindelijk heb je met de klas een grote bos met bloemen.

Dummie de Mummie

Nadat we de vormen en verhoudingen van het menselijk lichaam hebben bekeken, gaan we het ijzerdraad vormen. Dit is vrij snel gedaan en dan gaan we stukje voor stukje het verband nat maken en het ijzerdraad mee omwikkelen als een echte mummie. Hoe meer laagjes je over elkaar heen doet, des te  ronder de vormen van de mummie worden. Gipsverband droogt vrij snel, dus daarna kan de mummie nog beschilderd kunnen worden of juist met restjes stof aangekleed. Past bij thema’s zoals de romeinen of juist bij boekenweek en daarmee het boek Dummie de mummie uitgeligt.

 

Alle gekheid op een stokje

Wat is een Nar, en wat had de Nar voor functie? Vaak in schilderij staat de nar afgebeeld met een stok in zijn handen. Waarom was dat? Na verschillende afbeeldingen bekeken te hebben gaan we aan de slag met de klei. Eerst los kneden en daarna vormen. Als we een basisvorm hebben, gaan we met klei gereedschap aan de gang. Hoe kan patronen maken in de klei, hoe maak je ogen, neus etc. Als alles klaar is zetten we het stuk klei op een stok en daarna gaan we hem beschilderen.

Het Straat van Vermeer

De leerlingen krijgen wat schilderijen te zien van Johannes Vermeer. Waar staat Vermeer bekend om, wat waren zijn thema’s etc. Als laatste schilderij bekijken we het schilderij “ Het Straatje” Wat voor soort gevel is, wat voor soorten gevels bestaan er nog meer. Vervolgens gaan we ons eigen geveltje maken van karton.

Groep 7 & 8

Etsen

Als eerste bekijken we diverse kunstwerken en etsen. Ook bekijken hoe het “echte” etsen in zijn werk gaat. Vanuit die video zal ook de uitleg volgen hoe wij dan gaan etsen. Een aantal stappen die in de video te zien zijn zullen wij namelijk ook gaan doen. Je gaat eerst een ontwerp maken, vervolgens zal je dit ontwerp inkrassen in een transfer papier, we gaan hem daarna in inkten en met een drukpers afdrukken. Waarschijnlijk is er tijd genoeg om meerdere afdrukken te maken.

Tunnelboek

Voorafgaand aan de les wordt er verwacht dat de leerlingen een kort verhaal schrijven met daarbij een schets. We gaan eerst de schetsen bekijken die er gemaakt zijn. We gaan kijken of we de tekening uit elkaar kunnen halen, wat staat er op de voorgrond en wat staat er verder weg op de achtergrond. Vervolgens gaan we het raamwerk (de basis) vouwen van papier waar we alle lagen van ons tunnelboek in vast gaan zetten. Als we het raamwerk klaar hebben gaan we de diverse lagen van het boek maken, die we dan er tussen kunnen schuiven.

Dummie de Mummie

Nadat we de vormen en verhoudingen van het menselijk lichaam hebben bekeken, gaan we het ijzerdraad vormen. Dit is vrij snel gedaan en dan gaan we stukje voor stukje het verband nat maken en het ijzerdraad mee omwikkelen als een echte mummie. Hoe meer laagjes je over elkaar heen doet, des te  ronder de vormen van de mummie worden. Gipsverband droogt vrij snel, dus daarna kan de mummie nog beschilderd kunnen worden of juist met restjes stof aangekleed. Past bij thema’s zoals de romeinen of juist bij boekenweek en daarmee het boek Dummie de mummie uitgeligt.

Vilt je eigen vorm

Waar komt wol vandaan, welke dieren hebben een vacht wat je kan verwerken. Wat kan je met wol allemaal doen. Je kan het spinnen, maar ook vilten. Wat is vilten, wat voor proces is dat? Na deze kennismaking met wol gaan we zelf aan de slag. Na een korte introductie maken de leerlingen zelf een ontwerp en deze wordt vervolgens met wol en een viltnaald gervilten. Of misschien kiezen ze wel meer voor een ruimtelijk figuur en bewerken ze deze in een piepschuimen bol. Er zullen genoeg voorbeelden mee zijn die dienen als inspiratie.. 

Zelfportret in klei

Na een korte introductie over diverse kunstenaars die allemaal zelfportretten schilderden, gaan wij een zelfportret maken in klei. Eerst proberen we een basis vorm voor het gezicht te maken en een nek en schouders zodat het blijft staan. Vervolgens een instructie hoe je de verdeling in het gezicht maakt en hoe je dan dingen toevoegt om tot een gezicht te komen. Waarna de leerlingen geheel zelf aan de slag gaan.

Het straat van Vermeer

De leerlingen krijgen wat schilderijen te zien van Johannes Vermeer. Waar staat Vermeer bekend om, wat waren zijn thema’s etc. Als laatste schilderij bekijken we het schilderij “ Het Straatje” Wat voor soort gevel is, wat voor soorten gevels bestaan er nog meer. Vervolgens gaan we ons eigen geveltje maken van karton.